rss
twitter
facebook

15 Mart 2010 Pazartesi

Tavuk Döner vs. Et Döner


Tavuk döner ve et döner daha doğrusu kuzu ya da dana ya da bilinmeyen tavuk dışı bir canlı döneri olan bu iki gıda arasında yıllardır süregelen bir savaş vardır ki ne savaş. Bu savaşın kağıt üstünde galibi her zaman et döner olsa da ekonomik parametreler ve halk çoğunluğu bu galibin tavuk döner olduğunu söylüyor.

Savaşın Nedenleri:
Savaşın nedenleri aslında saymakla bitmez ama bu savaşın hayvancılıkla ilgilenen kesimlerin çıkar çatışması olarak başladığını doğrular nitelikte belgeler şu anda topkapı müzesinde. Peki neden mi?
Her zaman üvey evlat gibi görülen tavukların büyükbaş hayvanlara göre daha sıska, küçük, yaramaz olmaları nedenlerden biri. İddiaya göre büyükbaş hayvanlar daha büyük ve daha çok et sahibi. Üstelik bazıları süt verebiliyor.
Ama tavuklar üstelik hem küçük, hem de yumurtalarının bir tanesi kimseyi doyurmuyor.
Bir başka iddia ise, büyükbaş hayvanlara daha çok yem,su verildiği ve masrafının çok olduğu. Halbuki tavukların hem kendisi küçük hem masrafı küçük.

Savaşın Sonuçları:
Savaş esnasında iki tarafta sayısız şehit vermiştir ve bu savaş Çok Yıl Savaşları olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde hala devam eden savaşta can verenlerin kesin bir sayısı mevcut değil fakat kişi başı günde neredeyse insanlar 1 veya 2 yarım ekmek döner yiyebiliyorlar.Tabi tek öğünde ve beş kişilik ailenin teki böyle.

Epilogue:
Bana her zaman et döner zengin piçi, altında arabası olan tikicon, tavuk döner okul çıkışı eve giden, derslerine çalışan, zar zor okuyan, gariban ailenin akıllı mazlum çocuğu olarak görünmüştür. Çoğu insana da öyle göründüğünü tahmin ediyorum. O yüzden hiç ihanet etmem tavuk dönere. Kollarım onu, cebine bir kaç kuruş koyarım. Et dönere selam bile vermem. Et döner neyse onun o yavşak arkadaşı kola da öyledir benim için. İkisi de yaramaz adamdır. Baba parası yerler. Tavuk döner ayranıyla birlikte göğüs gerer zalımlığa hayınlığa. Odur ki zamanı gelince doktor olacak et döner iflas eden babasının son kuruşuna dahi göz dikecek.

0 yorum:

Yorum Gönder